14 veljače, 2009

Tablica množenja

Kako naučiti tablicu množenja? Naravno, naučiti osnovnoškolca koji se tek upoznaje sa tom operacijom ;)
Kroz igru naravno! Zašto?
Koji su problemi kod standardnog školskog sistema učenja - barem u vrijeme pisanja ovog posta
 • nedostatak vizualizacije - apsolutno 3-4 sličice u knjizi ne mogu ljudima približiti tablicu množenja (nije da će to učitniti više sličica -ali potrebito je ljudima vizualno prikazati znanje koje se treba usvojiti - ne samo za tablicu množenja)
 • nedostatak poticanja na razmišljanje - kako ovo ispod može natjerati čovjeka da misli nešto (samo se čita zadatak i rezultat)?
  2 * 2 = 4
  3 * 3 = 9
  4 * 4 = 16
  ...
 • previše monotonosti - kad se krene učiti tablica množenja kroz 110 rezultata svih mogućih zadataka se prolazi suviše monotono
 • nedostatak zanimljivosti - nije zanimljivo, definitivno nije, slušati, ponavljati ili čitati pojedine rezultate kako bi se zapamtili
Igra rješava problem, siguran sam da u roku 3 dana (2 sata dnevno), dakle 6 sati ukupno, mogu bilo koju osobu naučiti tablicu množenja pomoću igre koju sam osmislio. Ništa posebno nije - samo je dobro (svatko svoga konja hvali :) organizirano i najvažnije - potiče na sudjelovanje osobe koja uči tablicu množenja.
Ta ista igra će se uskoro pronaći i na netu - trebam prvo popisati sve što sam zamislio (i u praksi isprobao) na papir tako da svaki roditelj može svoje dijete kroz zanimljivu igru naučiti tablicu množenja (a možda i sam naučiti ako je zaboravio:)

A kako bi ja tu igru mogao proizvesti? Kome ju moram prezentirati? Imate kakvu informaciju o tome? Kako doći do nekoga tko će je "odštampati" u mnogo primjeraka? Kako unovčiti ideju? Ako itko ima ikakve informacije o tome neka mi pošalje molim email pa da ga kontaktiram. Treba zaštititi ideju? Joj... Previše pitanja, a tako malo odgovora bez googlanja :)


Za početak, dok moje igre nema - učinite učenje zanimljivim, potrudite se. Provodite roditelji vrijeme sa svojom djecom, razgovarajte sa njima kada ona to žele. Učite s njima - budite strpljivi i ne budite agresivci kad ne budu znali ono što vi znate. Uvijek uzimajte u obzir da se ona tek susreću s novim stvarima i da treba vremena da se te iste stvari usvoje.

Ovaj post se zove tablica množenja, pa neću sad o prodikama - to drugi put kada ću morati malo pametovati o tome kako su roditelji zaboravili svoju ulogu, što svojom krivicom - što krivicom okoline i društva u kojem živimo.


EOP (End Of Post)

Link na post povezan s ovim i generator(smišljač) zadataka

1 komentar:

Anonimno kaže...

mora se naučiti tablica množenja

Oblak tagova